De toekomst is nu

Dacht jij ook dat een leven vol technologie nog (verre) toekomst is? Kijk dan eens naar deze filmpjes:
Werk en technologie: een online personal assistent Ami,  
The Edge, een gebouw waar werken, internet, persoonlijke voorkeuren en duurzaamheid volledig verbonden zijn in een smart office
Watson, de super computer van IBM die op alle vragen antwoord weet
De supercomputer die de holes in one slaat: 
Leven en technologie: zelfrijdende auto’s zonder chauffeur: 
 
Wat deze ontwikkelingen gemeen hebben is dat de gebruikte technologie uitgaat van:
  • artificial intelligence.  Dit komt neer op het verzamelen, verwerken en begrijpen van enorme hoeveel heden data en deze vervolgens persoonlijk maakt. Technologie die zich supersnel doorontwikkelt en verbetert.
  • robots. Denk aan medische technologien als het met een mini robot schoonvegen van de cholesterol uit je aderen. Maar ook aan een robot die in je eigen keuken maaltijden met Michelinster voor je kookt. 
Volgens de trendwatchers Rudy de Waele en Ben Hammersley zijn beide ontwikkelingen de grootste revolutie van de komende tijd. 
 
Wat je ziet is dat technologie ‘overal’ verweven en ingezet wordt om zo data te verzamelen, te tracken (Quantified enterprise). Denk aan smart horloges en het filmpje over de smart office. De gegevens worden verzameld en geanalyseerd, persoonlijk gemaakt zodat wij die gegevens kunnen gebruiken in ons werk en in ons leven. De techniek weet meer dan wij en leert sneller dan wij!  En wij kunnen de uitkomsten gebruiken voor keuzes die wij moeten maken. 
 
Waar ik van opkeek is de snelheid waarmee deze technologische ontwikkelingen gepaard gaan. De Tesla die gisteren nog niet achteruit kon inparkeren, kan dat na 1 nachtelijke update wel. De computer die Go won leerde dit zichzelf aan binnen korte tijd en zonder menselijke input. Door zelf miljoenen keren te oefenen en te analyseren.
Deze technologische ontwikkelingen gaan grote consequenties hebben voor werken, leren en samenleven. Banen verdwijnen, denk aan postbezorgers (gaat via drones), taxichauffeurs (worden zelfrijdende auto’s) maar ook huisartsen (door gebruik wearables die meten, vragen stellen en analyseren). 
 
Dit vraagt van ons mensen: leren hoe om te gaan met alle nieuwe technologie en consequenties. Hoe zorgen we ervoor dat technologie middel is en geen doel? Waar kunnen wij onze menselijke waarden toevoegen? Waarin kunnen wij van betekenis zijn en hoe gebruiken we de artificial intelligence bij complexe vraagstukken? Wat voor vaardigheden hebben wij daarvoor nodig? Maar ook: wat maakt ons (straks) gelukkig? Wat is echt belangrijk voor ons? Vragen die naar mijn idee in deze tijd van groot belang zijn en worden.
 
<Dit blog is geinspireerd door de lezingen van Rudy de Waele en Ben Hammersley> 
 
Trefwoorden: