EVC-standaarden voor vakbekwame professionals (2010-2014)

Uitkomsten uit de voorgaande EVCprojecten van FCB tonen aan dat medewerkers graag willen aantonen dat zij in hun werk functioneren op het niveau van een ervaren, vakbekwame professional. Of zij willen aantonen dat zij uitblinken in hun vak. Bestaande EVCprocedures kunnen daar niets mee: zij hanteren als standaard de diploma-eisen. Dit zijn maatstaven die gelden voor beginnende professionals.

Voor FCB heb ik een traject ontworpen en begeleid waarin uit de beroepsprofielen voor jeugdzorgwerker en sociaal-cultureel werker 3 standaarden zijn gedestilleerd: gevorderd professional (net na diplomering) - bekwame professional (na een paar jaar werkervaring) – vakvolwassen professional (de ervaren en vakbekwame professional).

Deze standaarden zijn door de branches vastgesteld en er zijn branche-erkende certificaten aan gekoppeld.
 
Voor de jeugdzorg is afgesproken dat een dergelijk branchecertificaat toegang geeft tot het beroepsregister jeugdzorgwerker. Meer informatie over het jeugdzorgtraject en de zelftest die is gebaseerd op de branchestandaard jeugdzorgwerker is hier te vinden. Hier is de branchestandaard Jeugdzorgwerker te vinden.

Zie ook mijn weblogs over dit project: Focus op vakmanschap 1 en 2

Trefwoorden: 

Weblog