Inspirerende meesters

J.B. Jongkind: Wintergezicht met schaatsers (1864)
 
Afgelopen zondag bezocht ik de tentoonstelling "Hollands impressionisme" in het Singer Museum (Laren). Een bezoek meer dan waard! De audiotour gaf inzicht in de manier waarop de kunstenaars uit die tijd werkten aan hun vakmanschap. Veel van de kunstenaars bezochten een kunstacademie of kregen privé-onderricht van vaak al niet de minste schilders. Tijdens hun basisopleiding was het een kwestie van veel experimenteren, oefenen oefenen oefenen en zoeken naar een eigen stijl. Om de eigen stijl verder te ontwikkelen waren er kunstkringen waar zij vakgenoten ontmoetten, elkaars werk becommentarieerden en waar zij elkaar inspireerden. In de expositie werd gesproken over bijvoorbeeld de Haagse –  en de Amsterdamse school. Om zich nog verder te bekwamen zochten de schilders als het even kon contact met (internationale) schilders van naam. Zij namen dan een poos deel aan het schildersatelier van een dergelijke meester en door te oefenen met de technieken en inzichten van de meester. En zo werkten zij zich ook weer op tot meesters die weer door jonge leerlingen benaderd werden.
 
Wat mij aan deze manier van werken en leren inspireerde is het belang van het kennen van meesters in je vak en daarvan te kunnen leren. Op school leer je de basisprincipes van een vak, in de praktijk oefen je en ontwikkel je je eigen stijl. Van de meesters leer je hoe je eigen stijl nog verder kunt aanscherpen of hoe je je eigen stijl kunt laten inspireren door andere inzichten. En dat brengt mij op de vraag: kennen we "de" meesters uit onze eigen beroepsgroep? Wat je beroepsgroep ook is. Op internet en in diverse brochures zie ik een woud van aanbod van trainingen en workshops, veelal ook aanbodgericht. Maar zijn dit de meesters waar ik mijn vak verder van kan leren? Waaraan herken ik een meester en waarom vind ik dit een meester? Geldt dit alleen voor mij of ook voor anderen? En hoe kan ik daarvan leren?
 
Ik ga de komende tijd op zoek naar voor mij inspirerende meesters. Social media kunnen daar mogelijk bij helpen. Via @en_nu_online las ik afgelopen week een blog n.a.v. hun webinar over "Social Proof" met John David Smith. Door het lezen van deze blog ben ik mij sterk bewust geworden van de rol die Twitter kan spelen in mijn zoektocht naar voor mij en mijn vakgebied inspirerende meesters. Sociaal proof gaat over het beïnvloeden en inspireren van mensen: wie zijn mensen die mij en/of anderen geïnspireerd hebben om zaken anders aan te pakken? Wat kan ik van hen leren? Dat kan nu dus ook heel goed via twitter. In mijn zoektocht naar voor mij inspirerende meesters wil ik mijn lijst van wie ik volg aan het screenen en opschonen en aanvullen. Wie worden vaak doorgestuurd? Naar wiens weblog(s) wordt vaak verwezen? Wie volgen zij op twitter? Zo hoop ik tot een mooie lijst van inspirators te komen. Om dan te kijken hoe ik ook via direct contact van hen kan leren. Iemand die in elk geval op mijn lijstje staat is Nancy Dixon, zij blogt veel over kennisproductiviteit, leren van het werk en de rol van vragen stellen / taalgebruik. Daarnaast is Joseph Kessels al jaren een belangrijke inspirator voor mij, ik heb genoten van zijn lessen en voor mij nieuwe ideeën.
 
Heb jij een vakgenoot / collega waar je inspiratie van krijgt, ongeacht je beroepsgroep? Waarom is dit voor jou een meester? Ik zou het leuk vinden als je reageert! Mijn lijst komt natuurlijk ook.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Weblog