Van 25 – 28 april 2012 bezocht ik de
World Appreciative Inquiry Conference in Gent. Een geweldig inspirerende bijeenkomst, met zoveel bevlogen mensen.
Wat maakte deze conferentie zo bijzonder? De minisamenvatting van wat A.I. beoogt, zegt al veel: "Appreciative Inquiry is about searching for moments that can teach us about the kind of future that we want to create" (David Cooperrider).
In Gent waren 600 deelnemers uit 54 landen met elkaar een toekomst aan het creeëren, die te maken heeft met duurzaam ondernemen, educatie, met name gericht op voorkomen van schooluitval, versterken van buurten. En dit alles vanuit een methodiek (A.I.) die gericht is op onderzoeken, vinden en benutten van aanwezige krachten en talenten. Een methodiek vol creativiteit, verhalen, inprovisatie.
Wat heeft mij vooral geinspireerd, een selectie van gedeelde inzichten:
Praat over de aanwezige sterkten in plaats van over "de zwakste schakel".
Human beings are a source, not a resource
Focus als organisatie op de toekomst van de kinderen en niet op de aandeelhouders.
Betrek zoveel mogelijk alle betrokkenen bij het dromen over de toekomst van je product, school, buurt, organisatie, ....... Hoe meer betrokkenen, hoe krachtiger je kunt dromen en daarna uitvoeren. Ook sceptici brengen waardevolle informatie in. Vertrouw op de kennis en wijsheid van alle aanwezigen.
Maak dromen/gewenste strategiën zichtbaar in creatieve verwerkingen als collages en prototypes. Vanuit een prototype kun je afdalen naar een meer praktisch niveau: hoe gaat dit nu werken.
Inspireer mensen in beweging te komen door te vragen naar hun eigen verhalen: waar ben jij trots op, waar ben jij goed in, wat was jouw meest uitdagende ervaring, waar ga jij voor. Stimuleer dat zij op deze manier ook elkaar gaan bevragen en beoordelen. Een mooi voorbeeld van een school uit Noorwegen: stalk elkaar net zolang tot je precies weet wie welke talenten heeft. Als mensen zich gezien en gewaardeerd weten ontstaat er verbinding met elkaar, met een gezamenlijk doel en gezamenlijke waarden.
Geef mensen de vrijheid en ruimte om naar eigen inzicht aan de slag te gaan om de gezamenlijke droom/ strategie te verwezenlijken. Vertrouw dat ieder vanuit eigen deskundigheid het beste zal doen.
Praat met elkaar over en bevraag elkaar op waarden die je belangrijk vindt. Als mensen met elkaar waarden delen ontstaat er ook verbinding mee. Waardoor ieder ernaar gaat handelen. Wat accepteren we wel en niet?!
De belangrijkste competentie van een leider: creativiteit! Om de juiste vragen te stellen, mensen in beweging te laten komen, mensen te zien en te waarderen. Geeft aandacht aan dat wat de moeite waard is. Verbindt en legt bruggen tussen tegenstelde belangen en waarden.
Meer info en inspiratie??
www.2012WAIC.com
Klaas van Egmond:
een vorm van beschaving
John Hunter:
world peace game
The Macon Miracle
Reactie toevoegen