Als je nergens meer moeite voor hoeft te doen, is ook niets meer de moeite waard

Foutmelding

  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementBase::execute($args = [], $options = []) should either be compatible with PDOStatement::execute(?array $params = null): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2244 of /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: Return type of DatabaseStatementEmpty::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in require_once() (line 2346 of /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/database/database.inc).
  • Deprecated function: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in drupal_random_bytes() (line 2268 of /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: rtrim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in url() (regel 2349 van /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/common.inc).
  • Deprecated function: strlen(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in _filter_url_trim() (regel 1664 van /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/modules/filter/filter.module).
  • Deprecated function: strpos(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in url_is_external() (regel 2393 van /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/common.inc).
  • Deprecated function: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in url_is_external() (regel 2395 van /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/common.inc).
  • Deprecated function: ltrim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in url() (regel 2311 van /domains/lereninbedrijf.nl/DEFAULT/includes/common.inc).
Deze uitspraak doet Ad Verbruggen in het boek “De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V.IK”. Het boek is een weergave van 25 jaar mentaliteitsonderzoek. Centraal staat de “grenzeloze generatie” die is geboren vanaf 1986 en die nu de arbeidsmarkt aan het binnentreden is.

Een aantal interessante kenmerken van deze generatie komen naar voren:
  • Ervaringen opdoen is belangrijk.
  • De eigen waarneming is de enige die geldt. Het is moeilijk, ook door ontwikkeling van de hersenen om zich te verdiepen in  de ander.
  • Hoog eigen zelfbeeld, directe feedback op functioneren wordt ervaren als een persoonlijke afwijzing.
  • Minder gewetensvol. Via social media is het ook heel makkelijk om van alles `over de schutting te gooien`. En alle onrecht is voor een groot deel al bevochten, de rest doet de overheid wel.
  • Toenemende behoefte aan sturing en gezag.
  • Willen betekenisvol zijn.
  • Staan veraf van de arbeidsmarkt en hebben weinig tot geen arbeidsoriëntatie. 
Eén van de belangrijkste aanbevelingen die de auteurs en vele geïnterviewden doen, is het wijzen op het belang van het begeleiden van de jongeren uit deze generatie. Zorg op school, tijdens stage en werk voor duidelijke rolmodellen, coach en begeleid hen bij het ontwikkelen van een arbeidsoriëntatie, maak duidelijk welke omgangsvormen wel en niet kunnen, zorg voor korte lijnen in de communicatie met hen.
 
Voor mij heel herkenbaar in het gedrag van jongeren die ik om mij heen meemaak. Ik werd getroffen door de uitspraak van Verbruggen, bovenaan deze blog. Hoe ondersteunen we deze generatie vanuit onderwijs en werk om hun werk en hun leven de moeite waard te laten vinden?
 
Voor het Horizoncollege heb ik samen met een ontwikkelgroep een oriëntatiejaar ontworpen voor eerste jaars studenten welzijn. (zie hier voor meer informatie) Zij melden zich in grote groepen aan voor de opleiding Jeugdzorg, omdat dit een branche is met een coole en sexy uitstraling. En daar kun je van betekenis zijn. Helaas zijn er weinig stage- en werkplekken voor deze zelf nog jonge studenten. Voor de weinig plekken die er zijn hebben we, naast een inhoudelijke oriëntatie op andere branches, ook een cultuurmodel ontworpen: het verdienmodel. De studenten moeten het hele jaar door bewijzen dat zij in staat zijn om zich te houden aan belangrijke waarden als verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, assertiviteit.  Maar ook docenten die lesgeven aan deze groep moeten dit rolgedrag  vertonen. En straks ook de begeleiders op de stageadressen. Een hoge score op deze waarden aan het eind van het jaar geeft een grotere kans op doorstromen naar de Jeugdzorg. En bijkomend: ook voor doorstromen naar andere branches.
Het wordt de moeite waard om ergens je best voor te doen!
 
In februari 2012 volgt een eerste evaluatie. Dan zal ik bloggen wat de uitkomsten zijn.
 
Trefwoorden: 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Weblog